Afscheid nemen van de basisschool. Dat is niet niks! Gelukkig breekt een superleuke nieuwe periode aan. En bedenk vooral dat je niet de enige bent. Je hebt straks heel veel leuke klasgenoten voor wie het ook allemaal nieuw is.

Leerlingen Maud en Thijs zijn jou voorgegaan (ze zitten inmiddels in de derde klas) en waren graag bereid om een paar vragen te beantwoorden. Handig!

Hoe heb jij jouw schoolkeuze gemaakt?

Maud: “Een vriendinnetje van me zat hier al op school en vertelde me dat OBC Elst een hele leuke school is. Toen ben ik naar de open dag gegaan en kreeg ik er ook een goed gevoel bij. Ook hebben we in groep 8 besproken naar welke scholen je kon gaan. We hebben toen met de hele klas ook nog een andere school bezocht, dus ik kon goed vergelijken.”

Thijs: “Eerst was ik van plan om naar een andere school te gaan. Daar zat al een vriend van mij op school. Alleen toen ik aan die vriend vroeg wat zij aan extra ondersteuning voor dyslexie deden, kwam ik erachter dat dat nogal tegenviel. Daarom ben ik toen verder gaan kijken en kwam OBC Elst naar voren met goede begeleiding voor dyslexie. In groep 8 heb ik met mijn klas een paar scholen bezocht en met mijn ouders ben ik nog naar verschillende open dagen geweest.”

Waarom heb jij voor OBC Elst gekozen?

Maud: “Het is een hele overzichtelijk school, niet zo groot. Dat wilde ik heel graag en de sfeer is hier ook supergoed. Oh ja, en de docenten zijn ook erg leuk!”

Thijs: “Ik heb dus vooral voor OBC Elst gekozen vanwege de goede begeleiding voor dyslexie. De gymzaal vond ik hier ook erg mooi en dat vind ik belangrijk omdat ik graag sport.’

Wat vond jij belangrijk bij het maken van jouw schoolkeuze?

Maud: “Vooral dat de school niet zo groot moest zijn. Maar ook het gevoel dat ik bij de school zou hebben. Tijdens de open dag van OBC Elst werd ik heel goed ontvangen en rondgeleid. Ik voelde me er meteen erg welkom! Ik woon toevallig in de buurt, maar dat was voor mij niet de reden dat ik voor deze school gekozen heb. Het voelde goed en daar gaat het om.”

Thijs: “Aanvankelijk keek ik heel erg naar waar mijn vrienden heen zouden gaan. Maar ja, toen mijn voorkeur uitging naar OBC Elst, bleek maar één vriend hier ook heen te gaan. Dat vond ik in het begin wel jammer, maar gelukkig leer je ook snel weer veel andere mensen kennen. De eerste schooldag bij OBC Elst vond ik echt top. We maakten steeds kleine groepjes en zo leerde ik snel al mijn klasgenoten kennen.”

Heb je een tip voor groep 7/8 leerlingen bij het maken van hun keuze?

Maud: “Volg vooral je gevoel. Doe je eigen ding en kies voor een school die bij je past. Als je twijfelt dan zou ik meerdere scholen bezoeken. Pas als je ergens echt rondloopt krijg je een goede indruk van de sfeer en mensen.”

Thijs: “As je met je klas een middelbare school hebt bezocht, ga dan zeker nog een keertje terug met je ouders. Dan krijg je eigenlijk beter te zien hoe de school is dan alleen een kort programma met je klas. Kijk goed om je heen en bereid wat vragen voor.”

Was het spannend, starten in de brugklas?

Maud: “Dat viel enorm mee. Wat ik graag wil meegeven is dat het eigenlijk alleen in het begin even zoeken was naar de klaslokalen in een nieuw gebouw. Maar voor je het weet ken je er helemaal de weg. Je doet het met elkaar, samen met je klas. Er is geen reden om je hierover zorgen te maken.”

Thijs: “Het is natuurlijk even wennen, maar het gaat echt vanzelf. In onze schoolapp staat eigenlijk alles wat je nodig hebt, zoals de lesuren, docenten en lesuitval en natuurlijk nog veel meer informatie. Nog wel een tip: stel je erop in dat het maken van huiswerk en het leren voor toetsen tijd kost. Meer dan je denkt. Stop die tijd er ook echt in, dan komt daarna de beloning: lekker naar buiten of even gamen ofzo.”

Tot slot: wat vond je het grootste verschil tussen basisschool en middelbare school?

Maud: “Het grootste verschil vond ik de verschillende leraren en lokalen. Dat je dus steeds een andere klas hebt.”

Thijs: “Veel meer huiswerk! Wat ook een groot verschil is: dat je veel meer toetsen hebt. In een half jaar heb je meer toetsen dan in een heel jaar op de basisschool. Wat leuk is aan deze school, is dat je hier soms gebruik mag maken van je mobiel als hulpmiddel voor een les. De schoolfeesten bij OBC Elst zijn ook heel leuk. Je hebt hier sowieso veel meer leuke activiteiten dan op de basisschool. Ook heb je hier verschillende leuke plekken met banken waar je kunt zitten, binnen en buiten. Op de basisschool zit je de hele tijd in hetzelfde lokaal met een verplichte pauze. En natuurlijk heb je hier een kantine, dat is ook veel fijner! De dagen lijken wel langer, dat komt denk ik doordat je op de middelbare school meer indrukken en verschillende lessen hebt. Op de basisschool heb je steeds dezelfde docent en die doet ook eigenlijk alles op dezelfde manier.”